//

Doxing: betekenis, is het strafbaar en wat kun je er tegen doen

Doxing betekenis, is het strafbaar en wat kun je er tegen doen

Vanwege onze nauwe verbinding met internet en de enorme hoeveelheid inhoud die dagelijks wordt gedeeld, is het fenomeen ‘doxing’ ontstaan. Het vormt tegenwoordig een reële bedreiging. Misschien is de term voor sommigen nog nieuw, maar het heeft verstrekkende gevolgen voor ons allemaal. Van gemiddelde gebruikers tot bekende persoonlijkheden.

Doxing betekenis

Doxing betekenis: ‘documenten achterlaten’ . En dan vooral het publiceren van iemands persoonlijke, vertrouwelijke informatie op internet, vaak met kwade bedoelingen. Deze daad kan individuen beroven van hun online anonimiteit.

Het primaire doel is het intimideren, schaden of anderszins uitbuiten van de persoon wiens informatie is blootgelegd.

Waar komt doxing vandaan

De term ‘doxing’ komt uit online hackergeschillen in de jaren negentig. Toen ‘dropping docs’ verwees naar het onthullen van de identiteit van een rivaal. Sindsdien is de tactiek geëvolueerd van de term ‘docs’ naar het meer bekende ‘dox’.

Mensen doxen om vele redenen. Sommigen doen het omdat ze boos op iemand zijn, anderen omdat ze het niet leuk vinden wat iemand heeft gezegd. De informatie die wordt gedeeld kan variëren. Een deel ervan kan bestaan uit onschuldige gegevens, maar andere informatie kan schadelijk of gevaarlijk zijn.

De effecten van doxing kunnen behoorlijk vervelend zijn, zoals ongewenste pizzabezorging. Maar kunnen ook leiden tot ernstiger problemen zoals cyberpesten of intimidatie in het echte leven. Ongeacht de reden is doxing altijd een inbreuk op de privacy en kan het ernstige gevolgen hebben voor de slachtoffers.

Naar welke informatie zijn doxers op zoek?

In de schaduwrijke uithoeken van de digitale wereld zoeken doxers voortdurend naar persoonlijke informatie om nietsvermoedende slachtoffers uit te buiten. Hun motieven variëren van persoonlijke wraakacties tot financieel gewin. Hier volgt een nadere blik op de specifieke soorten gegevens die ze willen:

  • Telefoonnummers: Hiermee kunnen ze mensen bellen of sms’en, wat kan leiden tot oplichting of intimidatie.
  • Woonadressen: de veiligheid van mensen is in gevaar omdat ze gevonden kunnen worden.
  • Bankrekeninggegevens: opent financiële problemen zoals ongeautoriseerde transacties of diefstal.
  • Creditcardgegevens: hiermee kunnen fraudeurs zonder toestemming spullen kopen of de informatie online verkopen.
  • Burgerservicenummers: sleutel tot identiteitsdiefstal, wat leidt tot fraude zoals valse leningen of belastingfraude.
  • Persoonlijke communicatie: E-mails of berichten kunnen veel vertellen over iemands leven en relaties.

Hoe werkt doxing?

Doxing omvat het verzamelen van online aanwijzingen over individuen. De volgende methoden worden vaak gebruikt bij doxing om gevoelige gegevens te verkrijgen:

  • Phishing: Doxers gebruiken misleidende social engineering-technieken zoals phishing om individuen te manipuleren om persoonlijke gegevens vrij te geven. Ze maken sluwe links, e-mails of websites die legitieme links weerspiegelen om hun doelwitten te misleiden.
  • Overheidsgegevens: In openbare databases worden vaak overheidsgegevens opgeslagen, zoals eigendomsbewijzen, gerechtelijke procedures en kiezersregistraties.
  • P-tracking: Elk online apparaat heeft een duidelijk IP-adres. Hierdoor worden details over de verblijfplaats, het online gedrag en de bezochte sites van een individu onthuld. Doxers exploiteren IP-adressen om dergelijke informatie af te leiden, waardoor VPN’s essentieel zijn voor het maskeren van uw online voetafdrukken.

Is doxing strafbaar?

Sinds april 2024 is doxing strafbaar in Nederland. De straffen die staan op Doxing kunnen oplopen van een boete tot maximaal 22.500 Euro tot aan een maximale celstraf van 2 jaar. De eerste rechtszaak voor doxing werd kort na het invoeren van de nieuwe wet gehouden tegen een persoon die persoonsgegevens openbaar had gemaakt. De complotdenker zette foto’s, het adres en een telefoonnummer online.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen doxing?

Om jezelf tegen doxxing te beschermen, is een veelzijdige benadering van cyberbeveiliging en privacy vereist:

  • Geef prioriteit aan digitale beveiliging: gebruik altijd een Virtual Private Network (VPN) en gebruik multi-factor authenticatie voor extra beveiligingslagen.
  • Versterk wachtwoorden en gebruikersnamen. Kies voor complexe wachtwoorden en vermijd het gebruik van dezelfde gebruikersnamen op meerdere platforms.
  • E-mail en communicatie: Stel verschillende e-mailaccounts in voor verschillende doeleinden en wees voorzichtig: open nooit verdachte of phishing-e-mails.
  • Houd jouw digitale voetafdruk in de gaten: Controleer regelmatig jouw online aanwezigheid om uw kwetsbaarheid voor doxing te beoordelen. Overweeg om Google-meldingen voor jouw naam in te stellen.
  • Domeinprivacy: maskeer details over domeineigendom door registratie-informatie uit de WHOIS-database te verbergen.
  • Sociale media-accounts: pas de privacy-instellingen op sociale platforms aan om de publieke zichtbaarheid te beperken. Zorg ervoor dat persoonlijke gegevens, zoals adressen of werkplekken, niet openlijk worden gedeeld.
  • Financiële bescherming: Zorg voor de bescherming van financiële rekeningen en wees op je hoede voor het onthullen van gevoelige informatie.
  • Informatiebeheer: Verzoek Google om alle persoonlijke gegevens te verwijderen die niet openbaar mogen zijn. Wees bovendien bewust van de informatie die u online vrijgeeft en deel geen bijzonderheden die kwaadwillig kunnen worden gebruikt.