//

Narratief betekenis + voorbeelden

Narratief betekenis + voorbeelden

Hoe komt het dat we ons zo verbonden voelen met sommige verhalen, terwijl andere gewoon geen snaar raken? Dat is de magie van een goed gestructureerd verhaal, oftewel een structuur volgens een gekozen narratief. Het woordenboek geeft bij narratief betekenis aan als verhalend. Bij het schrijven of vertellen van verhalen maak je echter gebruik van een narratief. In deze blog gaan we in op het narratief van een verhaal.

Wat is een narratief?

Narratief is de keuze welke gebeurtenissen moeten worden verteld en in welke volgorde ze moeten worden verteld. Een nieuwe gebeurtenisvolgorde betekent dat je een nieuw narratief van hetzelfde verhaal hebt.

Het narratief verandert het verhaal in informatie, of beter, in kennis voor de ontvanger (het publiek of de lezer). Elke verhaalgebeurtenis is een eenheid van kennis die het publiek nodig heeft.

Een verhaal is een paradox, omdat het de waarheid probeert over te brengen door deze te verbergen. Een verhalenverteller rangschikt de kenniselementen zo dat ze geleidelijk aan onthuld worden. Een dergelijke opzettelijke verduistering van de auteur creëert een gevoel van mysterie of spanning. Dit creëert een verlangen bij het publiek om erachter te komen wat er in het verhaal gebeurt en waarom.

Narratief als structuur

Een narratief is als de ruggengraat van een verhaal: het geeft het structuur en doel. Als we naar de definitie van narratief kijken, is het een geschreven of gesproken verslag van onderling verbonden gebeurtenissen. Een verhaal gaat niet alleen over wat er in een verhaal gebeurt, maar ook over hoe die gebeurtenissen zich ontvouwen.

Sommige verhalen kunnen feitelijk zijn, zoals biografieën, documentaires of nieuwsberichten. Anderen kunnen fictief zijn, zoals romans, korte verhalen of films. Maar het belangrijkste element in beide is een opeenvolging van gebeurtenissen die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn.

Soorten verhalen

Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende:

  • Lineair verhaal: Dit is de meest traditionele vorm van verhaal. De gebeurtenissen ontvouwen zich in chronologische volgorde. Dat betekent dat het verhaal van het begin naar het midden en vervolgens naar het einde beweegt.
  • Niet-lineair verhaal: In tegenstelling tot een lineair verhaal volgt een niet-lineair verhaal geen rechte tijdlijn. Het verhaal kan in het midden beginnen, teruggaan naar het verleden en vervolgens vooruit springen naar de toekomst.
  • Zoektocht-verhaal: Bij dit type verhaal gaat het om een hoofdpersoon die aan een reis of zoektocht begint en onderweg uitdagingen tegenkomt.
  • Gezichtspuntverhaal: Dit verhaal gaat helemaal over perspectief. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van een of meer personages. Waardoor een subjectief beeld van de gebeurtenissen ontstaat.

Opbouw van een verhaal

Verhalen volgen doorgaans een driedelige structuur (narratief):

  • 1. Begin: er worden personages en setting geïntroduceerd. Hier wordt de basis gelegd en krijgt het publiek een idee waar het verhaal over gaat. Het is net als in de eerste paar minuten van een film waarin je de personages en hun wereld leert kennen.
  • 2. Midden: Dit is waar de hoofdactie plaatsvindt. Het conflict wordt geïntroduceerd, uitdagingen worden aangegaan en de spanning wordt opgebouwd. Het lijkt op de spannende achtervolgingsscène in een film.
  • 3. Einde: Dit is waar het conflict wordt opgelost en het verhaal ten einde komt. Dit deel geeft een gevoel van afsluiting en rondt het verhaal af. Het is net als de slotscène in een film waarin alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt. Zodat je met een voldaan gevoel de bioscoop verlaat.

Dat is dus de basisstructuur of narratief van een verhaal. Natuurlijk kunnen sommige verhalen met deze structuur variëren voor een creatief effect. Maar in de kern is dit de structuur die de meeste verhalen volgen. Als je dit begrijpt, kun je de fijne kneepjes van een goed verhaal echt leren waarderen.

De rol van narratieve in de literatuur

Nu we enkele voorbeelden hebben gezien, gaan we dieper in op de rol die verhalen spelen in de literatuur. Narratieven vormen de ruggengraat van elk verhaal: ze geven het vorm, structuur en richting. Maar waarom is dat belangrijk?

Stel je voor dat je probeert een huis te bouwen zonder blauwdruk. Klinkt behoorlijk moeilijk, nietwaar? Zo zou het zijn om een verhaal te schrijven zonder narratief. Het narratief geeft een duidelijk plan en helpt de lezer door het verhaal te komen. Daarom is het begrijpen van de definitie van verhaal zo belangrijk voor elke schrijver.

Maar narratieven zijn niet alleen nuttig voor schrijvers, ze zijn ook essentieel voor lezers. Narratieven helpen ons het verhaal te begrijpen. Zonder een duidelijk narratief kan een verhaal verwarrend of onsamenhangend aanvoelen.