/

VMBO, Havo & VWO: wanneer ben je cum laude geslaagd?

VMBO, Havo & VWO wanneer ben je cum laude geslaagd

Misschien heb je het weleens gehoord: cum laude slagen. Maar wat houdt dat in? Hoeveel punten moet je behalen om te mogen zeggen dat je cum laude bent geslaagd? En zitten er ook voordelen aan het cum laude slagen? We vertellen het jou allemaal in deze blog?

Er zit – onterecht – nog een stigma op het cum laude slagen op het VMBO, Havo, Atheneum of Gymnasium. Dat je een persoon bent die alleen maar met de neus in de boeken zit. Of dat je alles op alles zet om de beste cijfers van de klas te halen. Maar meestal zijn de mensen die cum laude slagen, op welk niveau dan ook, leerlingen die goed kunnen leren. Wie goed kan leren, focus houdt op zijn of haar doelen en probeert zo actief mogelijk deel te nemen aan de les, verhoogt de kans voor zichzelf om cum laude te slagen. Maar laten we eerst eens even kijken wat het betekent als je cum laude slaagt.

Als we kijken naar wat cum laude betekent in het Latijn dan zien we dat het letterlijk ‘met lof’ of ‘met eer’ betekent. Dit refereert naar de academische onderscheiding die je krijgt wanneer je cum laude afstudeert. En wordt enkel toegekend aan studenten met een minimaal aantal punten en cijfers. Welke cijfers dat dan zijn?

Dat is verschillend per niveau. Dus laten we per niveau eens even kijken naar wanneer je als cum laude bent afgestudeerd.

Cum laude slagen op het VMBO

VMBO is de afkorting van het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs. Het duurt 4 jaar om je diploma te halen. Daarnaast zijn er nog 4 verschillende leerwegen binnen het VMBO. Namelijk de theoretische leerweg, de gemengde leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg en de basisberoepsgerichte leerweg. Je wordt op het VMBO klaargestoomd voor het middelbaar beroepsonderwijs. Dit wordt ook wel het MBO genoemd. Of je kiest er als leerling voor om door te stromen naar de Havo.

Wanneer ben je cum laude geslaagd op het VMBO? Dat is wanneer je een gemiddeld cijfer van ten minste een 8,0 hebt voor alle vakken op het eindexamen. Daarnaast mag je geen enkele onvoldoende hebben die meetellen voor het eindexamen. Soms kan een school nog aanvullende eisen hebben, zoals bijvoorbeeld het volgen van speciale vakken of projecten. Dit kan per school verschillen.

Leuk weetje; in 2024 slaagde een jongen achtereenvolgend cum laude voor zijn VMBO, HAVO en VWO.

Cum laude slagen op de Havo

Het Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs is een niveau hoger dan het VMBO. En duurt 5 jaar. Doordat het een niveau hoger is, is de leerstof ook een stuk uitdagender. Ook is de leerstof meer uitgebreid dan op het VMBO. De Havo bereid je voor op het HBO, het hoger beroepsonderwijs. Als je cum laude wilt afstuderen op de Havo dan moet je aan de volgende punten voldoen.

Wanneer ben je cum laude geslaagd op de Havo? Ook op de Havo moet je gemiddeld een 8 staan op alle vakken voor het eindexamen. Je mag ook op de Havo geen enkele onvoldoende hebben op de vakken die meetellen voor het diploma. Sommige scholen eisen ook een 8 voor het profielwerkstuk.

Het profielwerkstuk is een belangrijk onderdeel voor leerlingen op de Havo die eindexamen gaan doen. Op de Havo zijn namelijk profielen die worden gekozen door de leerlingen. Dit heeft invloed op hun vervolgopleiding, maar ook welke vakken ze hebben op het eindexamen. Het profielwerkstuk geeft de leerlingen de kans om hun profiel verder te onderzoeken, maar heeft ook belangrijke leerpunten. Zoals om onderzoeks- en analysevaardigheden te ontwikkelen. Welke ze straks weer nodig hebben op het HBO.

Cum laude slagen op het VWO (Atheneum en Gymnasium)

Ter voorbereidend op het WO is er het VWO. Dit staat voor Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Binnen het VWO heb je twee soorten. Namelijk Atheneum en Gymnasium. Als een leerling gymnasium volgt, dan krijgt hij of zij ook klassieke talen. Deze zijn Latijn en Grieks. Het is aan de leerling om te kiezen voor beide talen of niet.

Wanneer ben je cum laude geslaagd binnen het VWO? Dat verschilt niet veel van het VMBO en de Havo. Zo moet je ook op het VWO een gemiddeld cijfer van ten minste een 8 hebben op alle vakken op het eindexamen. En je mag geen onvoldoende hebben op de vakken die meetellen voor het eindexamen. Als een leerling op het Gymnasium zit dan moet hij of zij ook een voldoende hebben voor de klassieke talen.

Wat moet je doen om cum laude te slagen?

Dat is natuurlijk lastig te zeggen, maar het staat als een paal boven water dat goede cijfers halen belangrijk is. Want zonder die hoge cijfers kun je niet cum laude slagen. Wat een leerling moet doen om die hoge cijfers te halen, is voor iedereen persoonlijk. Voor de ene betekent dit heel veel studeren, voor de ander gaat het vrijwel vanzelf. Aanwezig zijn in de les, is sowieso altijd een goed idee wanneer je cum laude wilt slagen.

Vergroot cum laude slagen je kansen?

Voor het MBO is de vraag naar cijfers minder van belang. Maar vanaf het HBO kan het interessant zijn voor je vervolgopleiding. Voor de meeste opleidingen moet je namelijk ingeloot worden. Wat betekent dat hoe hoger je eindcijfers, hoe groter de kans dat je wordt toegelaten op de opleiding van jouw keuze. Dit geldt ook voor het WO, het wetenschappelijk onderwijs. De toelating voor de vervolgopleidingen vergroot dus de kans op toelating van universitaire programma’s.

Ook zijn er voor het hoger onwijs beurzen en andere financiële steunprogramma’s beschikbaar. Door hoge cijfers te hebben en cum laude te slagen vergroot je de kans op deze financiële steun. Zeker voor leerlingen die uit gezinnen met minder financiële middelen komen, is dat een mooie kans.

Daarnaast is het cum laude slagen voor leerlingen op het VMBO, de Havo of het VWO dus vooral een bekroning van hun harde werken. En hoewel het per niveau verschillend is, zijn er dus vooral veel overeenkomsten binnen het cum laude afstuderen. Leerlingen die ‘met eer en met lof’ voor hun harde werken de hoogste cijfers heeft kunnen krijgen en geen enkele onvoldoende mogen dan ook zeker trots zijn op zichzelf!