Hoe verleng je de levensduur van je houten meubels?

Hoe verleng je de levensduur van je houten meubels

Heb je net nieuwe meubels gekocht en merk je dat ze al snel beschadigd raken? Dat is niet alleen frustrerend, maar ook zonde van je investering. Vooral bij meubels van populaire houtsoorten zoals mangohout is het belangrijk om te weten hoe je de levensduur kunt verlengen. In dit blog lees je hoe je met het juiste onderhoud je meubels langer mooi houdt.

Verleng de levensduur van je meubels met goed onderhoud

Om de levensduur van je houten meubels te verlengen, is regelmatig onderhoud heel belangrijk. Afhankelijk van het gebruik en de locatie van je meubels varieert dit onderhoud. Heb je bijvoorbeeld houten tuinmeubels? Dan is het verstandig om minstens één keer per jaar algenaanslag van de poten te verwijderen. Bij binnenmeubels volstaat het over het algemeen om ze regelmatig af te stoffen, tenzij ze echt vies worden.

Voor mangohouten meubels is een goede verfbeurt ook een slimme manier om ze te beschermen. Een verf op waterbasis gaat lang mee en zorgt ervoor dat het hout minder snel beschadigt. Kies bij voorkeur voor meubels die al geverfd zijn, zoals een tafel van zwart mango hout, en controleer regelmatig op barstjes of beschadigingen. Zo voorkom je grotere problemen en blijft je meubel er mooi uitzien.

Bescherm je tuinmeubels tegen de elementen

Heb je houten tuinmeubels? Zorg er dan voor dat ze goed beschermd zijn tegen regen en kou. In de winter kun je ze het beste binnen (bijvoorbeeld in de schuur) zetten of afdekken met een waterdichte hoes. Dit houdt ze droog en voorkomt dat het hout gaat rotten of dat het kromtrekt.

De juiste afwerking voor mangohout

Mangohouten meubels van een goede meubelzaak zijn vaak al voorzien van een beschermende laag, zoals bijenwas of wood polish. Dit zorgt ervoor dat je minder omkijken hebt naar het mangohout onderhoud. Na een paar jaar kan het echter verstandig zijn om je meubels opnieuw te behandelen met een matt polish. Dit geeft het hout een mooie, matte uitstraling en biedt extra bescherming.

Het belang van voorzichtig schoonmaken

Bij het schoonmaken van mangohouten meubels is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Gebruik altijd een licht vochtige, zachte doek om het hout af te nemen. Schurende materialen – denk hierbij aan schuursponsjes – veroorzaken bijna altijd krassen en chemische schoonmaakmiddelen beschadigen het hout. Kies in plaats daarvan voor een speciale houtreiniger die geschikt is voor mangohout.

Houd je houten meubels lang mooi

Wil je je mangohouten meubels in topconditie houden? Investeer dan in meubels van goede kwaliteit, zoals die van De Meubel Importeur. Deze meubelzaak zorgt nog voordat je meubels bij je worden geleverd voor goed onderhoud en de juiste bescherming. Nadat je de meubels hebt gekocht, kun je de levensduur verlengen met regelmatig schoonmaken, tijdig repareren en het gebruik van geschikte onderhoudsproducten. Zo blijven je meubels er jarenlang als nieuw uitzien en geniet je nog langer van je aankoop!