Een huis renoveren? Maak een goede planning

Als je een huis koopt dat een flinke opknapbeurt nodig heeft, dan kan dat een leuke uitdaging zijn. De vraagprijs moet er natuurlijk wel naar zijn, zodat je genoeg geld overhoudt om van het huis jouw eigen paleisje te maken. Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om een planning te maken van de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Voordat je een bod doet is het daarom handig om op een rijtje te zetten welke klussen er liggen en wat de globale kosten zijn.

Niet alles tegelijk

Let erop dat je niet op drie plekken tegelijk begint met verbouwen. Dan beland je vrij gemakkelijk in een situatie waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. De kans is groot dat je geen klus meer afmaakt en dat de verbouwing jaren gaat duren zonder dat er vooruitgang in zit. Pak één klus per keer aan en maak die eerst af voordat je aan wat nieuws begint. Het is het handigst om van boven naar beneden te werken. Begin met het renoveren van het dak en het eventueel aanpassen van de zolderetage. Bij Zinkunie kun je alles bestellen wat je nodig hebt om het dak van je huis te renoveren en te isoleren. Met dat laatste bespaar je ook nog eens flink op de energiekosten en krijgt de woning meer punten voor het energielabel.

Slaapkamers renoveren

Slaapkamers knap je ook één voor één op. Als er een kamer is die niet in gebruik is, kun je die als eerste in orde maken. Hier kun je dan altijd een alternatieve slaapplek inrichten als je eigen slaapkamer of die van één van de kinderen op de schop gaat.

De benedenverdieping renoveren

Anders dan het vernieuwen van de mastgoot op het dak is het vernieuwen van de keuken of het plaatsen van een nieuwe vloer met vloerverwarming. Houd er rekening mee dat als je een nieuwe vloer plaatst, je die misschien één of twee dagen niet kunt betreden. Het kan dan handig zijn om een logeeradres te hebben. Als er een nieuwe keuken moet worden geplaatst kan dit ook enkele dagen in beslag nemen. Soms moet er eerst een elektricien aan de slag om bijvoorbeeld extra aansluitingen te maken voor een vaatwasser of oven. Let erop dat je zelf geen aanpassingen mag doen in de meterkast. Nieuwe groepen bij plaatsen mag alleen iemand doen die hiervoor is gecertificeerd.

De kostenraming

Maak een kostenraming waarbij je rekening houdt met tegenslagen en andere onverwachte dingen. Je kunt hiervoor een doorlopend krediet afsluiten waaruit je geld opneemt als je aan een volgende klus begint. Het voordeel is dat je alleen rente betaalt over het deel van het krediet dat je hebt opgenomen. Zodra je geld opneemt moet je feitelijk ook gaan aflossen, maar hierover kunnen afspraken worden gemaakt met de kredietverstrekker. Soms kun je ook extra geld lenen binnen de hypotheek, maar dan moeten de werkzaamheden met verduurzaming te maken hebben.