/

Wat betekent brommers kieken?

Wat betekent brommers kieken

Op het internet zijn er vele verschillende woorden en zinnetjes die je tegen kunt komen. De een klinkt misschien wat vreemder dan de andere, maar het zijn vaak zinnen en woorden die uit een bepaald dialect in Nederland komen. Hierdoor herken je ze misschien niet, omdat je niet in het deel van Nederland woont waar ze dit dialect spreken. Zo is brommers kieken ook een zinnetje dat je weleens voorbij ziet komen. Door de opkomst van Boer Harm met zijn hit ‘brommers kieken’ is de uitspraak erg populair geworden. Maar wat betekent brommers kieken precies? Wij leggen je hier precies uit wat het betekent en waar het vandaan komt.

De betekenis van brommers kieken

Laten we eerst eens kijken wat brommers kieken dan daadwerkelijk betekent. De betekenis van brommers kieken is niet, zoals je zou denken, alleen maar brommers kijken. Het betekent eigenlijk dat je samen met een jongen of een meisje wilt zoenen of de fietsenstalling wilt opzoeken om een ‘honk’ verder te gaan.

Het is dus niet gewoon even kijken naar brommers. Als iemand ooit aan je vraagt om brommers te kieken, dan weet je dus dat je eigenlijk op dat moment versierd wordt.

Een smoes om wat anders te doen

Brommers kieken betekend in zekere zin wel brommers kijken, maar het wordt gebruikt als een smoes om op pad te gaan met iemand die je wel aantrekkelijk vindt.

Vroeger stonden er ontzettend veel brommers in de fietsenstalling, waardoor brommers kijken een logische verklaring was wanneer een jongen en een meisje een tijdje wegbleven in de fietsenstalling. Brommers kieken komt dan ook al vanuit vroeger dat dit gezegd werd. Het is niet iets nieuws wat de jeugd heeft bedacht, het bestaat al een erg lange tijd.

De discussie wat het betekent

Eigenlijk is er tot op heden nog steeds een discussie gaande over het feit dat brommers kieken precies betekent. De een zegt namelijk dat het altijd over zoenen gaat en de ander zegt juist dat het te maken heeft met ‘meer’ doen.

Hierdoor kan het soms best onduidelijk zijn wat er precies bedoeld wordt als iemand je vraagt om mee te gaan brommers kieken. Het is altijd goed om even aan deze persoon te vragen wat ze precies bedoelen, zodat je kunt voorkomen dat je beide een andere gedachten hebt achter het gezegde. Je wilt namelijk niet dat iemand een verkeerd beeld van de situatie heeft.

Waar komt brommers kieken vandaan?

Het gezegde brommers kieken komt vooral uit het noorden en het noordoosten van Nederland. Dit gezegde wordt daar meestal gebruikt tijdens een tentfeest of bijvoorbeeld een festival. Op die manier kunnen ze een jongen of een meisje naar een andere plek lokken om wat anders te gaan doen.

De smoes om een geliefde mee te krijgen om wat te gaan doen heeft eigenlijk niet één specifieke oorsprong. Het is tot op heden niet bepaald waar het gezegde precies vandaan komt. Net als de betekenis, is dit allemaal eigenlijk erg vaag.

Overigens: Er bestaan ook serieuze evenementen die Brommers kieken heten. In Groessen is dat een Zündapp en Kreidler meetup. 

De eeuwige discussie over brommers kieken

De oorsprong van brommers kieken brengt een eeuwige discussie met zich mee. Zo wordt er gedacht dat het echt een Achterhoeks gezegde is, terwijl anderen het juist echt een Twents gezegde vinden. Er zijn ook mensen die juist vinden dat het gezegde uit Groningen komt. Dat zijn dus nu al 3 potentiële plekken waar het vandaan kan komen.

Hierdoor kunnen we niet echt bepalen waar het vandaan komt. Wel is het duidelijk dat dit in deze gebieden van het land veel wordt gezegd tijdens het feesten. In de meeste delen van Nederland wordt dit verder niet gebruikt.

Andere betekenissen voor brommers kieken

Als we gaan kijken naar de algemene betekenis van brommers kieken, dan gaat het vooral over het feit dat je gewoon weg wat ‘leuks’ wilt doen met je geliefden. Dit schept wel een duidelijk beeld van de betekenis als je met je geliefde aan het feesten bent.

Wel kan het zelf zo zijn dat brommers kieken voor een bepaalde groep mensen juist borsten kijken betekent. Er is dus niet maar één soort betekenis te vinden. Het kan zijn dat de betekenis wat verschilt als je in een andere regio in Nederland bent. Brommers kieken is een gezegde wat gewoon weg een hele hoop vragen met zich meebrengt.

Nummers met brommers kieken erin

Tegenwoordig zijn er ook grote hits die gemaakt zijn met het gezegde brommers kieken er in. Zo is er in 2024 een nummer van Boer Harm uitgekomen, Brommers kieken is de naam van zijn nummer. Hierdoor zijn ook steeds meer mensen, vooral jongeren, zich gaan afvragen wat eigenlijk precies betekent.

In het verleden zijn er ook al verschillende nummers uitgekomen waar brommers kieken in voorkwamen. Hierdoor is het gezegde steeds groter geworden en kennen steeds meer mensen het gezegde brommers kieken. Dit zorgt ervoor dat het dialect van een bepaalde regio nu eigenlijk door heel Nederland gesproken wordt, zonder dat we het door hebben.