/

Wat betekent plofpuut?

Wat betekent plofpuut

Er zijn vele verschillende termen die de meeste mensen misschien nog niet kennen. Dit kan komen door het feit dat een term uit een bepaalde taal komt of juist uit een bepaald dialect. Daarom is het altijd handig als je een bepaalde uitleg krijgt over een woord wat je nog niet kent.

Wij kwamen het woord plofpuut tegen. Dit is een woord dat je niet zomaar in het dagelijks leven tegenkomt, waardoor het interessant kan zijn om verder te kijken naar de betekenis van dit woord. Daarom leggen we je hier precies uit wat plofpuut betekent en waar het woord dan vandaan komt.

Betekenis van plofpuut in straattaal

Het schijnt zo te zijn dat plofpuut ook wordt gebruikt als straattaal. Dan wordt het alleen niet gebruikt als airbag (vertellen we later meer over), maar het woord heeft dan een andere betekenis. Op straat is een plofpuut juist helemaal wat anders. Als je het dan over een plofpuut hebt, heb je het over een sigaret.

Over jongeren en roken is veel te doen de laatste tijd. Er zijn plannen om rookwaar vanaf 2030 te verbieden voor jongeren en e-sigaretten worden aan banden gelegd.

Ook kan het worden gebruikt om bijvoorbeeld een e-sigaret te mee benoemen. Een plofpuut wordt ook wel gezien als een ander woord voor peuk, wat ook sigaret betekent. Er kunnen dus meerdere betekenissen achter één woord zitten.

Gronings dialect een plofpuut

Als we het hebben over een plofpuut dan komt dit uit het Groningse dialect. Dit is een woord wat gelijk staat aan airbag. Plof betekent dat de airbag open kan en ontploffen en puut betekent een soort tas, bag van de airbag. Dit is dialect die iemand die niet in Groningen woont, niet zal kennen.

plofpuut komt uit het Groningse dialect en betekent airbag
plofpuut in het Groningse dialect betekent airbag

Een plofpuut wordt uiteraard ook niet dagelijks in Groningen gebruikt, waardoor je het woord nog minder vaak hoort. Dit komt door het feit dat een airbag gewoon niet elke dag genoemd hoeft te worden. Dit is de reden waarom je dit woord op dit moment hoogstwaarschijnlijk nog niet kent.

Andere woorden in het Groningse dialect

Uiteraard heeft Groningen een dialect dat uit vele verschillende woorden bestaat. Plofpuut is één van de vele woorden die ze in Groningen kennen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van andere woorden die je in Groningen tegen kunt komen. Zo weet je direct wat een bepaald woord is voordat je naar Groningen toe gaat:

  • Geliekproater = Advocaat
  • Knoalflipper = Afstandsbediening
  • Popke-nathals = Alcoholist
  • Spaigelploatje = CD
  • Pluumklappen = Badminton
  • Snoetfroet = Boos kijken

Uiteraard zijn er nog veel meer woorden in het Gronings wat je kunt leren. Het is zeker leuk om deze woorden een keer op te zoeken op het internet en er wat te leren.

Is plofpuut alleen een dialect in het Gronings?

Plofpuut is een woord dat zeker niet iedereen tegen gaat komen. Dit komt doordat dit woord vooral in Groningen voor komt. Toch schijnt het ook straattaal te zijn, waardoor je dit ook op straat een keer tegen kunt komen. Dit heeft verder niets te maken met Groningen.

Groningen heeft vele verschillende woorden die de rest van Nederland niet kent. Daarom kan het zijn dat je nog nooit eerder van en plofpuut hebt gehoord. Als je juist uit Groningen komt, dan weet je dat dit woord wel eens wordt gebruikt als je het bijvoorbeeld over een auto hebt.

Waarom bestaat er een dialect van een provincie?

Elke provincie of zelfs stad kan een bepaald dialect hebben. Doordat er een soort groepen van mensen ontstaan, krijgen deze mensen eigen manieren en ook een eigen taal die ze zelf vaak alleen maar in hun eigen omgeving gebruiken. Hierdoor kan dialect al vrij snel ontstaan.

Eigenlijk heb je in alle landen te maken met dialect. Je hebt dus niet per se alleen in Nederland te maken met dialect. Het is daarom altijd leuk om ook in andere talen te kijken welke soorten dialect ze allemaal hebben. Soms is het hierdoor ook een stuk lastiger om een bepaalde taal te begrijpen. Dit komt door het dialect dat ze spreken.

Is plofpuut een woord uit het Nederlandse woordenboek?

Plofpuut staat tot op heden niet in een Nederlands woordenboek. Dit is ook de reden waarom het zo lastig is om te achterhalen wat het precies betekent. Als het in het woordenboek staat, had je gewoon het woordenboek open kunnen klappen om te kijken wat het woord nu daadwerkelijk betekent.

In dit geval kan dat dus niet, omdat plofpuut niet in het woordenboek staat. Er zijn wel wat dingen op het internet te vinden over de betekenis, maar de betekenis wordt altijd wat vreemd weggezet, daardoor is het van belang dat je nu wel de duidelijke betekenis van plofpuut hebt weten te achterhalen.

Zijn er nog andere betekenissen?

Wij hebben lang gezocht naar de verschillende betekenissen die plofpuut kunnen hebben. Tot op heden hebben we geen andere betekenis kunnen vinden dan de bovenstaande betekenissen. Uiteraard kan het wel zo zijn dat er door de jaren heen nog meer betekenissen aan het woord vast hangen.

Uiteraard is plofpuut eigenlijk helemaal geen woord, omdat het woord niet in het woordenboek staat. Daarom is het niet per se een woord wat je hoeft te kennen. Toch kan het handig zijn om af en toe een woord te leren wat je nog niet kent, zodat je ook je eigen kennis blijft vergroten.