Bijles geven als bijbaan tijdens je studententijd

Als je van school komt en gaat leren voor een hopelijk leuk vak waarmee je later je brood gaat verdienen, dan komen daar flink wat kosten bij kijken. Je wilt misschien graag op kamers, en ook het studiegeld is een flink bedrag. Dan zijn er nog kosten voor stages en excursies en natuurlijk wil je ook genieten van het studentenleven. Daarom zoeken veel studenten een bijbaan om wat extra te verdienen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt in een winkel gaan werken of in de horeca. Maar er is nog een optie, namelijk bijles geven.

Bijles geven aan middelbare scholieren

Je hoeft niet de lerarenopleiding te volgen, ook bij het doen van een andere studie is bijles geven als bijbaan een goede optie. Je kunt het prima combineren met de uren dat je lessen of colleges volgt, bijles wordt uiteraard altijd buiten de schooltijden gegeven. Aan basisschoolleerlingen meestal op woensdagmiddag en aan leerlingen in het voortgezet onderwijs doorgaans aan het eind van de middag of in de vroege avond. Bijles geef je individueel aan huis of aan een klein groepje in klassikaal verband. Je geeft vooral les in belangrijke vakken zoals Nederlands, Engels, wis- en natuurkunde. Maar ook bijles aardrijkskunde, biologie of economie behoort tot de mogelijkheden.

Meld je aan bij een bijlesinstituut

Wil je bijles gaan geven aan leerlingen op de basisschool, of ga je voor bijles economie of scheikunde aan middelbare scholieren? Je kunt je voorkeuren aangeven en ook de dagen en tijdvakken dat je beschikbaar bent. Zodra er een aanvraag binnenkomt die bij je past wordt er een kennismaking ingepland. Als je bijles geeft aan een bijles klas dan gaat het vaak om leerlingen van verschillende leeftijden die je begeleidt bij het maken van extra opdrachten of die je ondersteunt bij het maken van het huiswerk. Je hebt nauw contact met zowel de school als de ouders zodat de voortgang van de leerlingen goed wordt gemonitord. Als de bijlessen effect hebben kunnen die wellicht worden afgebouwd. Als er nog geen betere resultaten worden behaald dan moet er misschien voor een andere aanpak worden gekozen.

Didactische vaardigheden

Om een goede bijlesdocent te worden moet je niet alleen goed zijn in de vakken die je geeft. Je moet de kennis ook goed kunnen overbrengen. Dat is niet iedereen gegeven. Het vraagt vaak enorm veel geduld om een leerling die een bepaald vak niet goed snapt, toch te motiveren om zijn best te doen om de lesstof te snappen. Soms moet je dingen meerdere keren opnieuw uitleggen. Dat vraagt geduld en een goed inschattingsvermogen. Soms gooit een leerling de kont tegen de krib en ontbreekt het volledig aan motivatie. Samen met de docent op school moet dan naar een manier worden gezocht om de leerling er toch toe te bewegen om zijn best te doen om op school betere cijfers te halen.