/

De betekenis van een freelancer: wat is een freelancer?

wat is een freelance

In de afgelopen jaren zijn steeds meer Nederlanders gaan werken als freelancer. Gezien het feit dat flexibiliteit en autonomie steeds belangrijker worden in de moderne samenleving, is dat helemaal niet gek. Maar: wat houdt het begrip ‘freelancer’ precies in? Of in andere woorden: wat betekent freelancen?

Hoewel het helemaal niet gek is wanneer je geen idee hebt wat een freelancer precies is en hoe zo iemand een freelance opdracht scoort, is het wel handig om hier meer over te weten. Wie weet wat de toekomst ons brengt op het gebied van freelancen. Misschien ga je zelf wel ooit aan de slag als freelancer! In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een freelancer precies?

Kort samengevat is een freelancer iemand die werkzaam is als een zelfstandige professional in een bepaalde branche die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Hij of zij biedt zijn of haar diensten aan aan diverse opdrachtgevers en klanten, zonder dat er sprake is van werken in loondienst. Dit betekent dat een freelancer niet één salarisstrookje heeft, maar dat hij of zij per opdrachtgever betaald wordt. Welke bedragen dit zijn, hangt af van de tarieven van de freelancer en het aanbod van de opdrachtgever. Meestal wordt er per uur, per dag of per opdracht betaald.

Achter het begrip ‘freelancer’ zit ook nog een interessant verhaal. De naam ‘freelance’ komt namelijk van de term ‘vrije lans’. Oorspronkelijk werd dit begrip gebruikt voor huursoldaten in de middeleeuwen die zich niet aan één maar aan meerdere heren (bazen) verbonden. Natuurlijk heeft ‘freelance’ tegenwoordig niets meer te maken met een strijd, maar de basis is wel hetzelfde. Het benadrukt nog steeds hoe onafhankelijk freelancers zijn; ze bepalen immers zelf welk werk ze wel of niet doen. Dat veel Nederlanders hier blij van worden, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Inmiddels zijn er meer dan 1,2 miljoen freelancers in ons land te vinden en dit aantal blijft stijgen.

Wat doet een freelancer zoal?

Een freelancer beschikt dus niet over één baan, maar over meerdere freelance of ZZP opdrachten. We vermelden het woord ZZP hierbij, omdat de meeste freelancers zelfstandig én zonder personeel zijn (ZZP). Het is goed om te weten dat freelancers vrijwel in iedere branche aan de slag kunnen. Hierbij hangt het natuurlijk af van iemands kennis en vaardigheden. Een aantal branches waarin we veel freelancers zien, zijn onder andere de onderstaande.

Freelancers die werkzaam zijn in creatieve beroepen

We zien veel freelancers die werkzaam zijn in creatieve beroepen. Denk aan freelance schrijvers en copywriters die content maken voor bedrijven, blogs, websites, kranten en tijdschriften, maar ook aan grafisch ontwerpers en natuurlijk fotografen en videografen die visuele content maken voor klanten, zoals bedrijven die op zoek zijn naar succesvol management en meer zichtbaarheid.

Marketing is ook een populaire branche voor freelancers

Daarnaast is marketing en communicatie enorm populair bij freelancers. Nu een groot deel van de organisaties in ons land bezig is met digitalisering en online zichtbaarheid zijn goede marketeers onmisbaar. Zij helpen organisaties en bedrijven met het beheren van social media kanalen en het optimaliseren van websites om zo beter te scoren in de resultaten van de zoekmachines.

Werken in de technische sector als een freelancer

Ook de technische sector is goed voorzien met freelancers. Denk aan webontwikkelaars of ontwikkelaars van software; absoluut onmisbaar in de moderne samenleving. En wat dacht je van professionals in de IT? Er is al jaren een groot tekort aan echt goed personeel in deze branche, waardoor er zeker veel vraag is naar goede freelancers. Niet zo gek dus dat we in deze sector de laatste jaren steeds meer freelancers zien.

Voor- en nadelen van werken als freelancer

Je kunt je vast wel voorstellen dat het werken als freelancer verschillende voordelen heeft. Een groot deel van de freelancers begint hiermee omdat ze op zoek zijn naar flexibiliteit. Als freelancer kun je je eigen werkdag en werktijden indelen. Ook bepaal je zelf waar je werkt; je bent niet verplicht om op een kantoor of op een andere werkplek te werken. Wat daarnaast een groot voordeel is, is het feit dat je werk heel dynamisch is. Dat heeft te maken met het feit dat je verschillende opdrachtgevers hebt, waardoor je projecten vaak verschillend zijn. Wat ook fijn is, is dat je de vrijheid hebt om te kiezen welke opdrachten je wel of niet aanneemt.

Natuurlijk zijn er ook enkele kritische punten waar je rekening mee moet houden. Hoewel de meeste freelancers de vrijheid en autonomie meer waard vinden, moet je weten dat het soms lastig kan zijn om een constante stroom van opdrachten te hebben. Hierdoor weet je misschien niet altijd wat je inkomen gaat zijn voor die maand. Daarnaast vergt het runnen van een eigen onderneming zeker de nodige discipline en organisatorische vaardigheden. Dit moet je wel kunnen én willen. Ook weet je misschien niet altijd de juiste ZZP opdrachten te vinden. Kortom: het freelance ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd, maar is wel iets dat steeds populairder wordt in Nederland.