Mulliet betekenis: definitie uitgelegd + voorbeelden

Vond jij het ook altijd zo heerlijk dat je vroeger elke dag wel iets nieuws kon leren? Als kind voel je je constant in ontwikkeling terwijl het als volwassene nog wel eens kan voelen alsof je vaststaat of je wellicht stagneert. Daarom bespreken we op onze website regelmatig termen waarvan je misschien niet wist wat ze betekenen, het wellicht bent vergeten of simpelweg nieuwsgierig bent naar wat ze zouden kunnen betekenen. In dit artikel schenken we even speciale aandacht aan het woord ‘mulliet’, ook wel bekend als ‘mullit’. Want, wat is mulliet eigenlijk? Hoe wordt het vervaardigd, gebruikt en hoe kun je zelf verwijzen naar mulliet? Je leest er alles over in dit artikel.

Mulliet

Sommige mensen zullen zeggen dat mulliet een steen is, echter is dit te kort door de bocht. Mulliet is een harde materiaalsoort, maar om precies te zijn is het een silicaatmineraal. Dat doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar silicaat zijn zouten of esters van kiezelzuur. Silicaten worden gebruikt bij het maken of bewerken van glas. Je hebt verschillende soorten silicaansoorten; de soorten van natrium en kalium worden aangeduid als waterglas.

Ontstaan van de naam

Mulliet is voor het eerst ontdekt op het Schotse eiland Mull, waar het uiteindelijk ook naar is vernoemd. Dit is een eiland ter grootte van at we in Nederland kennen als Zeeuws-Vlaanderen. Mull (het eiland) heeft nog geen 3.000 inwoners maar een aantal zeer mooie toeristische trekpleisters. Zo bestaat het eiland grotendeels uit lava van spleetvulkanen, die naar schatting zo’n 50 tot 60 miljoen jaar geleden op het eiland stonden. Toen was Mull nog verbonden aan Groenland. Op Mull kun je uitstekend wildlife spotten. Op een cruise over water zou het zomaar kunnen dat je reuzenhaaien, zeearenden, dwergvinvissen, slechtvalken en dolfijnen tegenkomt.

Mulliet vinden

Je kunt mulliet vinden in porcelaniet, een thermisch vervormde rots. Hierin fungeert mulliet als een samenstellend bestanddeel. Porcelanitet doet je misschien direct denken aan porcelein, en dat is helemaal zo gek nog niet, mulliet wordt namelijk ook vaak gebruikt in porselein. Hierin is het aanwezig als vuurvast materiaal. Mulliet heeft namelijk een smeltpunt van 1840 graden Celcius (!). Iets minder dan twintig jaar geleden ontdekten wetenschappers verbonden aan de University College Londen dat mulliet in de late middeleeuwen al gebruikt zou zijn om een bepaalde vorm van smeltkroes te maken. Blijkbaar waren de mensen er toen van op de hoogte dat mulliet absoluut niet snel zou smelten.

Vandaag de dag is Mulliet op 70 verschillende plaatsen gevonden. In Duitsland is het bijvoorbeeld op meerdere plekken ontdekt, in Oostenrijk is het ook op meerdere plekken ontdekt en in Noord-Afrika vind je een commerciële winningslocatie. 

Trivia

Nog even wat grappige weetjes over mulliet. Wist je dat het vandaag de dag namelijk ook gebruik kan worden in dieselmotoren? Synthetische mulliet kan een vervanging zijn voor platina in de katalysatoren van dieselmotoren, bleek uit recentelijk onderzoek. Toch wordt mulliet nog niet veel gebruikt voor dit doel. Deze synthetische vorm van mulliet wordt gemaakt van verschillende materialen zoals kaolien, aluminiumoxide en water.