De aftrap van de Wereld Kampioenschappen Voetbal 2022 (WK 2022) vindt plaats op zondag 20 november 2022 wanneer het gastland Qatar het zal opnemen tegen Ecuador. Aan dit internationaal sportevenement nemen in totaal 32 landen deel. Deze hebben zich allemaal in de verschillende voorrondes weten te kwalificeren voor dit vier jaarlijks terugkerend wereld sportevenement. In deze blog meer over de groepsstructuur van het WK 2022 in Qatar.
Het programma in grote lijnen
Aan het ‘FIFA World Cup 2022’ nemen in totaal 32 landen en dus 32 teams het tegen elkaar op van 20 november tot en met 18 december 2022. De wedstrijden worden gespeeld in 7 speelsteden en in acht voetbalstadions. Voor dit WK staan er in totaal 64 wedstrijden gepland, verspreid over 29 dagen. Dit is een betrekkelijk korte periode voor zo een internationaal toernooi.
De uiteindelijke winnaar van WK 2022 mag zich voor vier jaren wereldkampioen voetbal noemen. In het begin tijdens de groepsfase kun je genieten van vier wedstrijden op een dag. Dit zal in totaal 12 dagen duren. Hierna volgt de ‘knock-out’ ronde. In deze fase van het toernooi zullen er twee wedstrijden per dag gespeeld worden. Na de knock-out fase oftewel achtste finales volgen de kwartfinales, halve finales, troostfinale en de finale wedstrijd van dit toernooi.
Voor de finalisten zijn er ook rustdagen ingebouwd. De finalisten van dit toernooi hebben hierdoor de mogelijkheid om enerzijds op adem te komen en anderzijds te oefenen voor de halve finales, troostfinale en finale wedstrijd. De rustdagen staan gepland voor 7,8, 11 en 12 december 2022.
De knock-out ronde
De eerste fase van het WK 2022 betreft de groepsfase, die uit 48 wedstrijden bestaat. In de groepsfase zijn er acht poules waarbij elke poule uit vier teams bestaat. Deze nemen het tegen elkaar op en de teams die op de eerste en de tweede plek weten te eindigen gaan door naar de zogenaamde knock-out ronde oftewel achtste finales.
Na de groepsfase gaan dus zestien teams door naar de knock-out fase. Hier nemen de overgebleven teams het tegen elkaar op. De acht overgebleven groepswinnaars gaan dan door naar de derde fase van het toernooi, en dat zijn de kwartfinales.
Kwart- en halve finales
Na de achtste finales volgen respectievelijk de kwart- en halve finales van het toernooi. In deze fase begint het super spannend te worden omdat elk team de potentie heeft om wereldkampioen voetbal te worden.
In de kwartfinales nemen de overgebleven acht teams het tegen elkaar op waarbij uiteindelijk slechts vier teams overblijven. Deze gaan door naar de halve finales. De twee teams die de halve finales verliezen zullen het tegen elkaar opnemen tijdens de troostfinale van het toernooi. De partij die verliest komt op plekje nummer 4 en het team dat wint komt op plekje nummer 3.
De twee winnende teams uit de halve finales gaan uiteindelijk strijden voor de wereldbeker. De troostfinale wordt gespeeld op zaterdag 17 december 2022 en de finale van het WK 2022 op zondag 18 december 2022.
Organisatiestructuur FIFA World Cup 2022
Naast informatie over het programma is het ook van belang om te weten wat de organisatiestructuur is van dit wereld toernooi. De Qatar Football Association en het Local Organising Committee zijn officieel door de FIFA aangesteld als verantwoordelijken voor dit internationaal evenement. Er is namelijk een joint venture tussen deze organisaties en de FIFA, welke de naam World Cup Qatar 2022 LLC draagt. Daarnaast heb je ook de Supreme Committee for Delivery and Legacy (SC). Deze is vooral verantwoordelijk voor de infrastructuur en operationele activiteiten.
Super spannend
Het WK 2022 is een sportevenement waar veel mensen, niet alleen de voetballiefhebbers, in de wereld naar uitkijken. Aan dit toernooi doen 32 teams mee die allemaal even sterk zijn. Het belooft reuze spannend te worden en het is echt nog koffiedik kijken wie uiteindelijk op de eerste plek zal eindigen.